De Oekraïense regering draagt voorlopig geen bevoegdheden over aan het bestuur van de opstandige regio's Donetsk en Loehansk, zoals het vredesakkoord van Minsk voorschrijft.

De regering in Kiev wil de grondwet niet wijzigen "zo lang de omstandigheden daar niet naar zijn", zei president Petro Porosjenko dinsdag bij de opening van het parlementaire jaar.

Oekraïne raakt naar verloop van tijd meer op zichzelf aangewezen, zei Porosjenko. Het Westen steunt Kiev volgens hem met minder overtuiging dan eerst, terwijl het gevaar dat buurland Rusland vormt niet is geweken.

De president sluit een complete Russische invasie van Oekraïne niet uit. Hij vreest dat de Europese Unie het te druk heeft met zichzelf om Oekraïne bij te staan en succesvolle politieke nieuwkomers in Europa eerder op de hand van het Kremlin dan van Kiev zijn.

Kiev beloofde de Russischgezinde rebellen in de oostelijke regio's vorig jaar in Minsk de grondwet aan te passen om Donetsk en Loehansk meer zelfbestuur te gunnen.

Rusland vindt dat de regering-Porosjenko treuzelt met de vereiste wetgeving. Die eist op haar beurt onder meer dat de opstandelingen eerst de strijd staken en de controle over de grens met Rusland weer afstaan aan het Oekraïense leger.