Een oud-minister van Curaçao wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op Helmin Wiels. Elmer Wilsoe zou contact hebben gehad met een van de schutters.

Vorige week verscheen een gedeelte van het proces-verbaal van de recherche. Daarin werd Wilsoe genoemd als verdachte. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie heeft bevestigd dat de gepubliceerde pagina’s afkomstig zijn uit het dossier, meldt de NOS.

Wiels werd op 5 mei 2013 op het strand van Marie Pampoen doodgeschoten. Hij was leider van Pueblo Soberano (Souverein Volk), toen de grootste politieke partij. Schutter Elvis K. werd in juli definitief veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Mededader F. pleegde na zijn arrestatie zelfmoord in zijn cel.

Wilsoe is momenteel nog parlementslid en was partijgenoot van Wiels. Hij werd door lokale media al eerder aangeduid als verdachte in de zaak. Hij zou in de ochtend van de moord telefonisch contact hebben gehad met schutter F. 

Uit het proces-verbaal blijkt dat Wilsoe tijdens de ochtend van de moord een afspraak met Wiels op het strand zou hebben. Hij zou die locatie hebben gedeeld met F. Een motief ontbreekt tot dusver.

Tegenover lokale media ontkent Wilsoe zijn betrokkenheid. Voorlopig komt hij niet meer in het parlement, maar zijn zetel geeft hij niet op.

Loterijbaas

Wilsoe was minister van Justitie in het kabinet van Gerrit Schotte van 2010 tot 2012. Tijdens deze periode raakte hij in opspraak toen hij zonder medeweten van het OM een brief stuurde aan Hillary Clinton, destijds de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. 

Hij deed het verzoek om 50 miljoen dollar aan bevroren tegoeden vrij te geven die toebehoren aan loterijbaas Robbie dos Santos, die ook geldt als verdachte in de zaak-Wiels.

Corruptie

De vermoorde Wiels stond bekend als strijder voor onafhankelijkheid van het eiland en maakte een vuist tegen corruptie. De politicus gold ook als controversieel en had veel tegenstanders. Hij werd beveiligd, maar was op het moment van de moord in zijn eentje op pad.

Twee andere verdachten werden eerder vrijgesproken van betrokkenheid bij de moord. De opdrachtgevers zijn nog niet vervolgd. Minister Nelson Navarro stelde in juni dat het OM zicht heeft op deze verdachten.