Alle vluchten op London City Airport zijn dinsdagochtend uren vertraagd omdat betogers zich de landingsbaan hadden betreden. Vliegtuigen die wilden landen, werden omgeleid naar de luchthavens Southend en Gatwick.

De negen actievoerders zijn aangehouden en de vluchten worden inmiddels weer hervat

Een groep betogers zou een bootje hebben gebruikt om via het water de landingsbaan te betreden, stelt London Evening Standard. De personen hadden zich aan elkaar vastgeketend.

De betogers maken onderdeel uit van de Britse tak van Black Lives Matter, een organisatie die opkomt voor donkere mensen. De beweging laat weten dat de actie is uitgevoerd om aandacht te vragen voor vluchtelingen.

"Terwijl een kleine elite in staat is om gebruik te maken van London City Airport, zijn in 2016 3.176 vluchtelingen omgekomen op de Middellandse Zee of worden vermist", aldus een woordvoeder tegen de BBC. "Het Verenigd Koninkrijk is wel in staat om speciale vluchten te organiseren om ongewenste migranten weer uit het land te verwijderen."

Video: Vluchten London City Airport vertraagd door betogers op landingsbaan

Broeikaseffect

Ze voegen daaraan toe dat het Verenigd Koninkrijk een grote negatieve invloed heeft op de verandering van de temperatuur wereldwijd, terwijl het land in veel mindere mate de negatieve gevolgen van het broeikaseffect voelt. Daardoor maakt het Verenigd Koninkrijk van de klimaatcrisis een raciale crisis, concluderen de activisten.

Eerder werd geconcludeerd dat de activisten Plane Stupid vertegenwoordigden, een Britse beweging die strijdt tegen ongebreidelde groei van de luchtvaartindustrie. De organisatie heeft vaker geprotesteerd op Londense luchthavens. 

Vertragingen

Dinsdag zorgt een computerstoring in het check-in-systeem van luchtvaartmaatschappij British Airways ook nog altijd voor vertragingen op Amerikaanse luchthavens. 

Vliegvelden in San Francisco, Washington en Atlanta hebben sinds maandagavond last van de storing. Ook de drie luchthavens van Londen ondervinden hinder van de storing. Reizigers klagen op sociale media dat ze al uren in de rij staan om in te checken voor hun vlucht. Hoeveel vluchten er precies zijn vertraagd, is nog onduidelijk.