Vrachtwagenchauffeurs houden maandag in het Franse Calais het verkeer op uit protest tegen de overlast van de grote aantallen migranten in en rond de stad.

De chauffeurs blokkeren de snelweg A16 en zetten langzaamaanacties op touw.

De truckers krijgen steun van winkeliers, ondernemers, boeren en vakbonden. Zij klagen dat de vluchtelingen die zich in Calais verzamelen in de hoop de oversteek naar Groot-Brittannië te kunnen maken, het verkeer en de bedrijvigheid in de stad hinderen.

De Franse regering probeerde de afgelopen week de gemoederen te sussen.

Video: Vrachtwagenschauffeurs protesteren tegen hinder migranten in Calais

Steunfonds

De overheid wil extra politie naar Calais sturen, een steunfonds voor gedupeerde ondernemers in het leven roepen en het provisorische vluchtelingenkamp afbreken dat de Jungle is gaan heten. De aangekondigde maatregelen maakten echter geen indruk.

De VerkeersinformatieDienst en de ANWB waarschuwen voor files die maandag zullen ontstaan door de afsluiting van de A16 tussen Duinkerke en Boulogne-sur-Mer.  Automobilisten moesten rond 9.00 uur al rekening houden met zeker een half uur extra reistijd, meldt de ANWB.

Boomstammen en hooibalen

Ook Europese transportbedrijven en logistieke organisaties luiden maandag de noodklok over de situatie in het Franse Calais. Volgens de Nederlandse branchevereniging TLN zorgen migranten die naar Engeland willen dagelijks voor levensgevaarlijke situaties.

Daarbij staat volgens de organisatie de veiligheid van chauffeurs op het spel. Zo zouden migranten betonblokken, autobanden, boomstammen en hooibalen op de toegangswegen van de haven gooien om vrachtauto’s tot stilstand te dwingen.

Daarna bedreigen zij chauffeurs om een plekje in een vrachtauto te krijgen om op die manier de oversteek naar Engeland te maken, zo beschrijft TLN de situatie. In een directe brief aan de Franse premier Manuel Valls vraagt de Europese transportsector maandag om acute hulp.