De Braziliaanse politie heeft zondag traangas ingezet om duizenden demonstranten uiteen te drijven tijdens een protestmars in Sao Paulo. De demonstratie was gericht tegen de afzetting van president Dilma Rousseff en tegen de aanstelling van de nieuwe president Michel Temer.

De Senaat stemde Rousseff afgelopen woensdag definitief weg. De afzetting luidde een reeks in van betogingen in het land.

De demonstratie van zondag was de grootste tot nu toe. De betogers, onder wie vakbondsleden verwant aan Rousseffs Arbeiderspartij en diverse linkse groeperingen, riepen op tot nieuwe verkiezingen en het vertrek van Temer. Volgens de organisatie namen 50.000 mensen deel aan de mars.

De betoging verliep vredig, maar aan het einde ervan, toen mensen op weg gingen naar de metro om naar huis te gaan, vuurde de oproerpolitie traangasgranaten af. Dat leidde tot paniek en er ontstonden opstootjes. De politie stelt dat ze geforceerd werd om op te treden tegen vandalisme.

In Rio de Janeiro, Curitiba en andere Braziliaanse steden vonden kleinere demonstraties plaats. Temer, die in het Chinese Hangzhou is voor de G20-top, bagatelliseerde de protesten door te zeggen dat het om kleine groepen gaat met weinig aanhangers.

Nasleep: De afzetting van de Braziliaanse president Rousseff​

Gesjoemeld

Rousseff wordt ervan verdacht te hebben gesjoemeld met de begroting. Ze zou zonder toestemming van het parlement geld hebben geleend bij staatsbanken om tekorten op te vullen in de aanloop naar haar herverkiezing in 2014. Ze ziet haar afzetting als een couppoging waar zij het slachtoffer van is.

Temer neemt de rol van Rousseff op zich tot de volgende verkiezingen, in oktober 2018. Hij is woensdag direct ingezworen als president.