Het CDU van Angela Merkel is op een derde plek geëindigd bij de verkiezingen in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Regeringspartij SPD en de partij Alternative für Deutschland (AfD) kregen meer stemmen.

De SPD is de grootste partij gebleven. Grote winnaar was echter de populistische anti-immigratiepartij AfD die voor het eerst meedeed aan verkiezingen in een deelstaat en 20,8 procent van de kiezers achter zich kreeg. De partij werd daarmee groter dan het CDU van bondskanselier Angela Merkel.

Regeringspartij SPD verloor stemmen maar bleef de grootste partij met 30,6 procent. Het CDU haalde 19 procent. De regeringspartijen SPD en CDU verloren beide vergeleken met vijf jaar geleden, respectievelijk 5 en 4 procent.

De uitslag is mede opmerkelijk omdat Mecklenburg-Vorpommen de thuisstaat van Merkel is. De boeren in de noordeijke staat vormen historisch gezien een trouwe achterban van de partij.

"Dit is geen mooie uitslag voor ons", erkende lokale CDU-partijprominent Michael Grosse zondagavond. "Dit is een protest-signaal van de kiezer."

Catastrofale politiek

Lijsttrekker Leif-Erik Holm van de AfD noemt de tweede plek een "kers op de taart". "Misschien is vandaag het begin van het einde van het kanselierschap van Angela Merkel. Dat moet ons doel zijn."

Landelijk voorzitter Frauke Petry van de AfD ziet in de uitslag in de deelstaat een duidelijk signaal aan de zittende partijen. De AfD heeft van alle partijen kiezers afgesnoept. "Dat komt omdat u te lang niet naar de kiezers hebt geluisterd", zei ze.

Volgens haar heeft de "catastrofale migratiepolitiek" van Merkel alle andere politieke onderwerpen overschaduwd. In de campagne zette de AfD zich af tegen het beleid van het CDU op het gebied van vluchtelingen.

Hogere opkomst

De opkomst was met ongeveer 61 procent beduidend hoger dan de 51,5 procent bij de vorige verkiezingen in 2011.

Bijna de helft van de stemmen die de AfD kreeg, was afkomstig van kiezers die naar eigen zeggen in het verleden niet naar de stembus gingen.