
Moeder Teresa heilig verklaard door Rooms-Katholieke Kerk
Het leven van Moeder Teresa, geboren als Agnes Gonxha Bojaxhiu stond in het teken van het helpen van de armen. In 1979 won ze de Nobelprijs voor de Vrede. Ze was vooral actief in de Indiase stad Calcutta, waar ze een orde stichtte. In 1997 overleed ze daar.
Paus Johannes Paulus II verklaarde haar in 2003 al zalig. Miljoenen katholieken zien haar als een voorbeeld van barmhartigheid. De heiligverklaring is een hoogtepunt in het Heilige Jaar van de Barmhartigheid en beklemtoont de wil van de paus een kerk voor de armen te zijn.
In India is kritiek op de heligverklaring. De opvanghuizen van moeder Teresa zouden onnodig primitief zijn en op een twijfelachtige manier worden gefinancierd.
Video: Duizenden toeschouwers bij heiligverklaring moeder Teresa

Paus verklaart Moeder Teresa heilig
Genezingen
De kerk gelooft dat zij twee 'wonderen' heeft verricht. Zo zou moeder Teresa een vrouw van maagkanker hebben genezen en een man van een herseninfectie hebben geholpen. De twee gebeurtenissen zijn genoeg om voor een heiligverklaring in aanmerking te komen.
Tienduizenden pelgrims woonden de mis onder leiding van paus Franciscus zondagochtend bij. Van de regeringen van vijftien landen was er een afvaardiging. Namens Nederland is minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) naar de mis gegaan.
Ook in de Macedonische hoofdstad Skopje, de geboortestad van moeder Teresa, is een viering gehouden.