De tropische storm Hermine, die de afgelopen twee dagen flink huishield in Florida, heeft koers gezet naar de oostkust van de VS.

Honderdduizenden inwoners van de kuststaat zitten al twee dagen zonder stroom als gevolg van de storm, die vrijdag aan land kwam. Bomen werden opgetild en weer neergesmeten op huizen, en veel strandhuisjes werden met de grond gelijk gemaakt.

Hermine is de eerste orkaan in tien jaar tijd die Florida bereikt en gaat gepaard met zware regenval, hevige windvlagen, hoge golven en overstromingen. In diverse grote steden stonden straten blank.

Aan land nam Hermine iets af aan kracht en werd het officieel een tropische storm. Maar haar effect was niet minder vernietigend.

Bovendien voorspelde het Nationaal Orkaancentrum dat Hermine zaterdag of zondag weer sterker kan worden. "Iedereen die aan de oostkust woont, moet de weersverwachtingen heel scherp in de gaten houden", aldus een woordvoerder tegen persbureau AP.

Labor Day

Maandag is het in de VS officieel Labor Day, de dag waarop het einde van de zomer wordt gevierd. Dit betekent dat veel toeristen koers zetten naar de kust.

Gouverneur Rick Scott van Florida kondigde vrijdag al in het grootste deel van de staat de noodtoestand af. De lokale overheid vreest dat de financiële gevolgen van Hermine aanzienlijk zijn. Door de storm zagen veel toeristen die Labor Day in Florida wilden vieren, af van een bezoek aan de 'Sunshine State'.