De Filipijnse president Rodrigo Duterte heeft zaterdag (lokale tijd) een "staat van wetteloosheid" ingesteld. Hij deed dit nadat een explosie in de zuidelijke stad Davao vrijdagavond aan minstens veertien mensen het leven had gekost.

Bijna zeventig mensen raakten gewond bij de explosie op een drukbezochte avondmarkt.

De staat van wetteloosheid houdt volgens de president in dat de inzet van leger en politie wordt uitgebreid voor huiszoekingen en controleposten.

Terreurgroep Abu Sayyaf wordt door de overheid verantwoordelijk gehouden voor de dodelijke aanslag. De aanslag zou een wraakactie zijn geweest nadat de groepering eerder grote verliezen leed.

"We hadden dit voorspeld en hebben onze troepen daarvoor gewaarschuwd", aldus de Filipijnse minister van Defensie. "Onze vijand gebruikt echter de vrijheid die staat beschreven in de constitutie om terreur te verspreiden."

Video: Zeker tien doden door explosie op markt Filipijnen

Plicht

Duterte, die uit Davao komt en er twee decennia burgemeester was, was op het moment van de explosie in zijn officiële residentie in de stad. Hij bezocht de plek van de explosie zaterdagochtend.

"Ik heb de plicht om dit land te beschermen", vertelde hij de aanwezige journalisten. "Ik heb de plicht om ons land bijeen te houden. Daarom roep ik een staat van wetteloosheid uit. Het is geen staat van beleg."