De Amerikaanse president Barack Obama overweegt de sancties tegen Myanmar verder te verlichten.

Halverwege september brengt de minister van Buitenlandse Zaken van het Zuidoost-Aziatische land Aung San Suu Kyi een bezoek aan Washington.

Verwacht wordt dat Obama bij Suu Kyi zal peilen in hoeverre zij wil dat Washington de duimschroeven losser draait bij het nog steeds machtige leger van Myanmar. De Nobelprijswinnares was in haar tijd als oppositieleidster met huisarrest een groot voorstander van westerse sancties tegen de militaire dictatuur in haar land.

Nu is de rol van het leger kleiner geworden en heeft Suu Kyi als minister van Buitenlandse Zaken en Adviseur van Staat de macht in handen. Met haar invloed probeert ze de bevolking te laten profiteren van economische groei terwijl ze de druk op de generaals hoog wil houden om zo nog meer democratische hervormingen te bewerkstelligen.

Bedrijven

Ook Obama is behoedzaam om de sancties tegen het Zuidoost-Aziatische land volledig op te heffen en daarmee een belangrijk drukmiddel kwijt te raken. Hij wil de betrekkingen met Myanmar verbeteren om zo de steeds belangrijkere rol van China in Azië tegen te gaan. Ook wil Washington dat Amerikaanse bedrijven kunnen profiteren van toegang tot de nog weinig ontwikkelde maar snelgroeiende economie van Myanmar.

Suu Kyi brengt op 14 en 15 september een bezoek aan Washington voor ontmoetingen met Obama, vicepresident Joe Biden, Congresleden en leiders uit het bedrijfsleven. Het is het eerste bezoek van Suu Kyi aan de VS sinds haar verkiezingsoverwinning in november 2015.