Oppositieleider Jean Ping, die vorige week nipt de Gabonese presidentsverkiezing verloor van Ali Bongo, roept op tot een hertelling van de stemmen.

Ping zei vrijdag tijdens een persconferentie in de hoofdstad Libreville dat hij de rechtmatige president is, meldt AFP. Ping stelt dat de verkiezingen zijn gemanipuleerd. "De hele wereld weet wie de president van het land is. Dat ben ik", zei hij. 

De autoriteiten in Gabon hebben een hertelling geweigerd en beroepen zich op de kieswet, die geen dergelijke procedure bevat.

Bongo won de verkiezing deze week met 49,8 procent van de stemmen. Zijn rivaal Ping behaalde 48,23 van de stemmen. Ping betwiste de uitslag meteen en eiste de overwinning op voordat de officiële uitslag bekend was. De regering beschuldigde Ping ervan onrust te zaaien.

Rellen

Toen bleek dat Bongo was herkozen braken rellen uit in Libreville. Demonstranten staken het parlementsgebouw in brand. Er vielen vijf doden en tientallen mensen raakten gewond. De politie trad onder bevel van Bongo hardhandig op en arresteerden ongeveer duizend mensen.

Bongo, die sinds 2009 de zittende president is, nam het ambt over van zijn vader. Het presidentschap van het Afrikaanse land is al een halve eeuw in handen van dezelfde familie.