De Oezbeekse regering en het parlement hebben de dood van president Islam Karimov (78) officieel bevestigd. Dat bericht het Russische persbureau Sputnik.

De officiële bevestiging van de dood van de man die er sinds 1989 heerste, liet lang op zich wachten. De persdienst van de regering zorgde voor verwarring door een melding dat hij dood was in te trekken of te weerspreken.

Diplomatieke bronnen berichtten eerder op de dag al dat Karimov dood was en Turkije had de etnisch verwante Oezbeken al gecondoleerd. Ook Georgië had Tasjkent gecondoleerd. De autoriteiten in Tasjkent, de hoofdstad van Oezbekistan, meldden echter enkel dat Karimovs gezondheid achteruitging.

Tal van regionale internetmedia berichtten in de loop van de dag over voorbereidingen in Samarkand, 250 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Tasjkent, voor de begrafenis van Karimov. Hij komt uit die stad en wordt er zaterdag in een familiegraf bijgezet.

Amerikaanse president Barack Obama heeft vrijdag zijn condoleances geuit. "Ik heb deze week Karimov gefeliciteerd met 25 jaar onafhankelijkheid. Nu Oezbekistan een nieuw hoofdstuk begint, blijven de Verenigde Staten samenwerken met Oezbekistan om de soevereiniteit en veiligheid van het land te garanderen."

Video: Oezbekistan bevestigt dood president Karimov

Onafhankelijk

Karimov regeerde Oezbekistan al toen de voormalige Sovjetrepubliek in 1991 onafhankelijk werd. In de vijf Centraal-Aziatische Sovjetrepublieken in de regio kwamen in die jaren over het algemeen brute alleenheersers aan de macht.

Karimov was volgens waarnemers de meest meedogenloze en paranoïde heerser onder hen. Mensenrechtenorganisaties beschreven de martelingen en dood van opposanten als ''afgrijselijk''.

Machtstrijd

Het is mogelijk dat de dood van Karimov een machtsstrijd ontketent tussen verscheidene clans. De clan van de familie Karimov zou eerst aan de macht blijven met de oudste dochter, Goenara Karimova aan het hoofd. Maar zij is in 2014 op een zijspoor gezet na een schandaal te hebben veroorzaakt.

Onder de figuren die het corrupte stelsel van Karimov zouden helpen handhaven, zijn volgens waarnemers zijn jongere dochter Lola, premier Sjavkat Mirzijojev en geheime dienstchef Rostam Inojatov.