Frankrijk gaat geleidelijk het migrantenkamp in Calais ontmantelen met als doel om elders in het land nieuws accommodatie te bouwen.

Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve tegen de lokale krant Nord-Littoral gezegd, zo meldt AFP.

Cazeneuve is vastberaden om de sluiting door te zetten omdat de stad Calais blokkeert, zo zegt hij. Eerdere pogingen om te starten met het afbreken van het kamp zijn gestrand.

Volgens autoriteiten wonen er ongeveer zevenduizend vluchtelingen in het kamp, dat ook wel de 'Jungle' wordt genoemd. Hulporganisaties spreken echter van tienduizend. In het enorme kamp staan tenten en tijdelijke onderkomens.

De migranten verzamelen zich in Calais in de hoop dat zij door kunnen reizen naar Groot-Brittannië via de boot of soms door zichzelf me te laten smokkelen met vrachtverkeer. Die pogingen lopen soms fataal af.

Eerder dit jaar zijn enkele delen van het kamp al opgeruimd in de hoop dat de migranten hierdoor een andere plek gingen zoeken.

Inwonersaantal

Volgens de burgemeester van Calais Natacha Bouchart kan het aantal kampbewoners oplopen tot vijftienduizend als het opruimen ervan geleidelijk gebeurt. "We willen wel dat het kamp wordt opgebroken, maar niet in fases. Als dat gebeurt dan zal het inwonersaantal alleen maar toenemen tot die tijd."

Artsen zonder Grenzen noemt in een reactie het geleidelijk afbreken van het kamp een ontoereikend plan. "Er is meer permanente accommodatie nodig. De Franse overheid moet initiatieven van lokale burgemeesters om migranten op te nemen toejuichen." Ook het ombouwen van publieke gebouwen tot  huisvesting moet worden aangemoedigd.

Er zijn al vele incidenten geweest in het kamp, zoals gevechten waarbij gewonden vielen. Donderdag raakten twee vluchtelingen nog zwaargewond in een gevecht tussen Sudanezen en Afghanen. In het kamp zijn Somaliërs, Koerden en Syriërs het ruimst vertegenwoordigd.

Eerder deze week heeft een groep Franse winkeleigenaren en zakenmensen gedreigd de snelweg richting de haven van Calais te blokkeren als het vluchtelingenkamp in Calais niet wordt ontmanteld.

De ondernemers zeggen zich in de steek gelaten te voelen door de regering die volgens hen te veel de kant kiest van de vluchtelingen en te weinig kijkt naar de financiële gevolgen voor winkeliers en andere ondernemers.

Politie

Minister Cazeneuve heeft aangekondigd dat er een extra tweehonderd politieagenten naar het kamp worden gestuurd om te voorkomen dat vluchtelingen proberen mee te liften met verkeer dat richting de boot rijdt. Het totaal aantal politieagenten in Calais is daarmee naar 2.100 gebracht.

Sinds oktober 2015 zijn 5.500 asielzoekers uit Calais vertrokken om naar 161 speciale accommodaties in Frankrijk te verhuizen.