De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft donderdagavond nieuwe maatregelen aangekondigd tegen mensen die volgens hem de geestelijke Fethullah Gülen steunen. Wederom zijn duizenden Turken ontslagen.

De nieuw doorgevoerde maatregelen zijn op 1 september bekend gemaakt door de regering. 

Er zijn drie nieuwe besluiten gemaakt in het kader van de noodtoestand die in het land van kracht is. Hierdoor zijn veertigduizend ambtenaren ontslagen. Bijna driekwart van de ontslagen ambtenaren, 28.163 in totaal, was werkzaam bij het ministerie van Onderwijs.

Andere ontslagen werknemers komen van de ministeries voor Binnenlandse en Buitenlandse Zaken, Gezondheid, Financiën, Voedsel, Agricultuur en Vee en Familie en Sociale Zaken. Er zijn 24 gouverneurs en 102 plaatsvervangende gouverneurs ontslagen. 

In totaal zijn 7.669 werknemers van de politie op straat gezet, onder wie 852 politiechefs. Er zijn daarnaast 2.346 academici van hun universiteit verbannen. 

Volgens de Turkse veiligheidsraad zijn al deze mensen geëvalueerd en zijn zij lid van of maken zij deel uit van groepen wiens handelen een gevaar is voor de nationale veiligheid, aldus Anadolu

Terugkeren

De ontslagen Turken kunnen niet meer terugkeren op hun oude werkplek, mogen niet langer als ambtenaar werken, moeten hun paspoort, eventuele wapens of vliegbrevet inleveren en worden uit huis gezet als de woning van de staat of het leger is. Ze kunnen daarnaast ook niet zelf een bedrijf starten, en partner of werknemer worden bij een particulier beveiligingsbedrijf. 

Curatoren worden aangesteld om gemeenten te ondersteunen als burgemeesters, plaatsvervangende burgemeesters of gemeenteleden zijn geschorst op verdenking van betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep. 

Uitlevering

Sinds in juli een couppoging mislukte, heeft Erdogan meerdere malen maatregelen aangekondigd. Vele tienduizenden mensen zijn ontslagen en gearresteerd.  

Inmiddels zijn 38.000 gevangenen die voor de couppoging al vast zitten, op borgtocht vrijgelaten om plek te maken voor de tienduizenden nieuwe gevangenen. 

Turkije heeft Amerika om uitlevering van Fethullah Gülen gevraagd, waarop Amerika waarnemers heeft gestuurd die gaan onderzoeken of de geestelijke een rol heeft in de couppoging.