De Schotse premier Nicola Sturgeon maakt werk van een nieuw referendum over losmaking van Groot-Brittannië. Sturgeons Schotse Nationale Partij gaat peilen of de Schotten behoefte hebben aan een tweede kans om voor onafhankelijkheid te kiezen, maakte ze vrijdag bekend.

Sturgeon acht de tijd rijp voor een nieuwe volksraadpleging, omdat de keuze van de Britten voor een vertrek uit de Europese Unie het overgrote deel van de Schotten niet zint.

"Om te borgen dat de stem van iedere Schot wordt gehoord in deze veranderde tijden, lanceer ik vandaag de grootste politieke luisteroperatie uit de Schotse geschiedenis", zei de premier. Sturgeon zegt dat het van belang is om onafhankelijkheid van Schotland te onderzoeken. 

Een kleine meerderheid van de Schotten koos er in 2014 voor deel te blijven uitmaken van het Verenigd Koninkrijk. Onafhankelijkheid, waarschuwden tegenstanders indertijd, zou er juist toe leiden dat Schotland buiten de EU zou vallen. Nu blijkt volgens Sturgeon echter eerder het omgekeerde het geval. Toch blijkt uit de laatste peilingen wel ook nog steeds dat de meeste Schotten onderdeel willen blijven van het Verenigd Koninkrijk. 

Op 23 juni stemde een meerderheid van de Britten (17,5 miljoen versus 16,1 miljoen) voor een vertrek uit de Europese Unie. Volgens Sturgeon is "het Verenigd Koninkrijk van voor 23 juni echter fundamenteel veranderd."