Turkije is er volgens president Recep Tayyip Erdogan in geslaagd om extremisten van Islamitische Staat (IS) en Koerdische YPG-milities te verdrijven uit een gebied over de grens met Syrië.

Het gaat om een strook van ongeveer 400 vierkante kilometer. Dat zei Erdogan vrijdag tijdens een persconferentie.

Het offensief dat Turkije ruim een week geleden startte verloopt "succesvol", aldus de president. Turkije stuurde troepen de grens over om zich militair in de Syrische burgeroorlog te mengen. Volgens Erdogan om "alle terroristische elementen" in het grensgebied bij Jarablus te elimineren.

De Koerdische milities in Syrië die zich Volksbeschermingseenheden (YPG) noemen, beheersten in Syrië het grootste deel van het gebied langs de Turkse grens. IS was langs die grens nog actief in het noordoosten van Syrië, ten noorden van Aleppo.

"Niemand kan van ons verwachten dat we een corridor van terrorisme toestaan langs onze zuidelijke grens", zei Erdogan vrijdag. Hij stelde ook dat hij een dergelijke veiligheidszone had voorgesteld elders in Syrië, maar dit idee kon volgens hem niet op de steun van andere landen rekenen.

Kabinet

Erdogan reageerde vrijdag ook op het recente ontslag van de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Efkan Ala. Erdogan zei hij dat er mogelijk meer veranderingen aan zitten te komen binnen het Turkse kabinet. Hij stelde echter dat hij niet weet of premier Binali Yildirim dit ook van plan is.

"Naar mate de tijd verstrijkt zijn soortgelijke veranderingen bij andere ministeries misschien mogelijk, maar ik heb hier nog niets over gehoord van de minister-president", aldus Erdogan.

Ala verliet het kabinet afgelopen woensdag. Het was het gevolg van een serie bombardementen in het land die worden toegeschreven aan IS en Koerdische opstandelingen. Deze aanvallen kwamen de minister op flink wat kritiek te staan.

Volgens een bron bij de regering-Yildirim baarden Ala's "onvermogen te voldoen aan de verwachtingen over zijn veiligheidsbeleid" Erdogan grote zorgen.

Ontslagen

Ook werd vrijdag bekend dat Turkije nog eens achtduizend politiemedewerkers uit hun ambt heeft gezet. De Turkse regering linkt hen aan personen die achter de mislukte couppoging zaten in juli.

Het gaat om 7.669 agenten en 323 personeelsleden van de gendarmerie. Dat is vrijdag in een publicatie van het Turkse Staatsblad te lezen. Daarin maakt de regering van het land ook bekend dat sommige gepensioneerde rechters en officieren van justitie de komende twee maanden weer aan het werk mogen.

Sinds de mislukte staatsgreep zijn ongeveer 3.300 rechterlijke ambtenaren ontslagen.