In het noorden van Ethiopië hebben anti-regeringsdemonstranten voor miljoenen schade aangericht bij onder meer een Nederlandse bloemenkwekerij. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Ethiopië aangescherpt.

Mogelijk zijn er meerdere Nederlandse bedrijven getroffen. Een grote groep mensen bestormde de kwekerij van Esmeralda Farms uit Aalsmeer in de provincie Amhara.

Een woordvoerder van het concern meldde vrijdag dat er in de omgeving minstens tien kwekerijen slachtoffer van het geweld zijn geworden, ook een Belgische.

Bij de aanvallen zijn volgens hem ook doden gevallen. Onder de ruim vijfhonderd personeelsleden van de Ethiopische kwekerij van Esmeralda Farms is alleen iemand gewond geraakt.

Het concern spreekt van zeker tien miljoen euro schade.  Van de 150 hectare tellende kwekerij van het bedrijf in het Afrikaanse land is vrijwel niets meer over. Esmeralda Farms verwacht voorlopig geen leveringen meer uit het land. Dat is een flinke klap voor het bedrijf. Esmeralda Farms haalt 30 tot 40 procent van zijn omzet uit Ethiopië.

Er zouden ook kwekerijen van Israëlische, Italiaanse en Indiase bedrijven zijn getroffen. 

Nederland 

Coöperatie Royal FloraHolland meldt dat drie bedrijven die lid zijn van de coöperatie zijn getroffen. FloraHolland weet te melden dat een bedrijf ook een aanval wist af te slaan. 

Een groot deel van de bloemen die de kwekerijen in Ethiopië leveren, worden via Nederland naar de rest van de wereld geëxporteerd. 

Beveiliging

"In verschillende bedrijven is brandgesticht en zijn pomphuizen vernietigd", verklaarde Royal FloraHolland eerder. "Daardoor is alleen water beschikbaar via een noodvoorziening of bij regen."

De bedrijven worden nu extra beveiligd. Royal FloraHolland bekijkt nog hoe het de aangesloten kwekerijen kan steunen en wat de gevolgen zijn voor de aanvoer van bloemen uit Ethiopië. 

Onrust

Het is al maanden onrustig in Ethiopië. De economie groeit sneller dan waar ook in Afrika, maar een aantal bevolkingsstammen zegt daar niet van mee te profiteren en keert zich tegen de regering. 

Het reisadvies voor de regio’s Amhara en Oromiya is donderdag aangepast. Het ministerie adviseert om alleen noodzakelijke reizen naar deze gebieden te ondernemen.