Het akkoord over visumvrij reizen tussen Turkije en de Europese Unie blijft ook overeind als Turkije de terreurwetgeving niet aanpast.

Dat heeft Martin Schulz, de voorzitter van het Europees Parlement, donderdag gezegd na een ontmoeting met de Turkse premier Binali Yildirim. De EU wil graag dat Turkije de strenge terreurwetten wijzigt. Yildirim benadrukte dat dat niet gaat gebeuren.

Brussel is bezorgd dat Turkije de wetgeving misbruikt om tegenstanders van de regering op te sluiten en het zwijgen op te leggen.

Europa heeft Turkije visumvrij reizen in het vooruitzicht gesteld in het kader van het vluchtelingenakkoord. Op 18 maart kwamen de EU en Turkije het akkoord overeen. Onderdeel daarvan was dat de visumplicht voor Turken, die als toerist de Schengenzone in willen, versneld wordt afgeschaft.

Voor het opheffen van de visumplicht moet Turkije echter wel aan een reeks voorwaarden voldoen, waar aanpassing van de antiterreurwetten er een van is.

Schulz sloeg een verzoenende toon aan en zei dat het voortslepende meningsverschil niet betekent dat het visumvrije reizen of het vluchtelingenakkoord definitief van de baan zijn.

De Turkse regering liet eerder al weten hier weinig voor te voelen. Maar sinds de mislukte staatsgreep zijn de Turken stelliger geworden in hun verzet tegen deze Europese eis. Ankara heeft meermaals gedreigd het vluchtelingenakkoord op te zeggen als Europa de visumplicht niet opheft.