Een onbemande raket van Space X is donderdag op de lanceringsbasis in het Amerikaanse Cape Canaveral in Florida geëxplodeerd. 

Volgens ooggetuigen heeft de explosie van de raket veel schade veroorzaakt op de lanceerplaats. De lokale politie meldt dat er geen gewonden zijn. Op foto's zijn grote rookwolken en vuur te zien boven Cape Canaveral. 

Het gaat hoogstwaarschijnlijk om een Falcon9 raket van SpaceX van oprichter Elon Musk, die bedoeld was om zaterdag een Israëlische Facebook-satelliet in een baan rond de aarde te brengen. De satelliet en de raket kunnen als verloren worden beschouwd, meldt het bedrijf.

De explosie vond plaats tijdens een 'static fire' test. SpaceX had een dergelijke test aangekondigd.

Video: Rookwolken bij Amerikaanse basis Cape Canaveral na explosie raket 

Mars

SpaceX-oprichter Musk startte het bedrijf in 2002 met het doel om lanceerkosten omlaag te brengen en zo reizen naar Mars betaalbaar te maken. SpaceX streeft ernaar om in 2018 een onbemand ruimtevaartuig naar Mars te sturen.

Mark Zuckerberg, oprichter van Facebook, liet weten teleurgesteld te zijn in het exploderen van de raket. De satelliet van het bedrijf, die aan boord was van de raket, was bedoeld voor het verlenen van internet aan moeilijk bereikbare gebieden in Afrika.