Bij een schietpartij in de wijk Christiania in Kopenhagen zijn woensdagavond twee agenten en een burger gewond geraakt.

Een persoon opende het vuur tijdens een politie-inval in Christiania. Eén agent werd geraakt in het hoofd, een ander in het been. De derde persoon, een man van buitenlandse afkomst, werd geraakt in zijn dij. De agenten zouden niet hebben geschoten, zo laat de politie van Kopenhagen weten.

Volgens Deense media zou de agent die in het hoofd geschoten is, in levensgevaar zijn. De dader is een bekende van de politie en houdt zich bezig met drugs.

Na de schietpartij ontstond een klopjacht op de dader. De politie twitterde later dat een verdachte na een schotenwisseling was aangehouden. Hij zou in kritieke toestand naar het ziekenhuis zijn gebracht. De verdachte zou een bekende van de politie zijn en zich bezighouden met drugs.

De politie is volgens eigen zeggen massaal aanwezig in het gebied.

Video: Twee agenten en burger gewond bij schietpartij in Kopenhagen

Vrijstaat

Christiania is een vrijstaat gelegen in de Deense hoofdstad. De enclave onstond in 1971 toen hippies een verlaten kazerneterrein in het stadsdeel Christianshaven in Kopenhagen bezetten. Het 34 hectare metende terein was de afgelopen decennia een doorn in het oog van de politiek en de politie, onder meer omdat bewoners drugs zouden gebruiken.

Alternatief

In 2011 kwam de vrijstaat in handen van de zevenhonderd bewoners. De overeenkomst moest een einde maken aan jaren van onzekerheid en gedoe met de politie. Christiania is tegenwoordig een populaire trekpleister voor toeristen. Er wonen en werken kunstenaars, muzikanten en ander alternatief volk.

Bezoekers konden er lange tijd gemakkelijk hasj kopen, maar jaren geleden besloot de Deense regering al dat het afgelopen moest zijn met de drugshandel.