'Mexico zal niet betalen voor muur Trump'

Mexico zal niet betalen voor een muur langs de grens met de Verenigde Staten. De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto heeft dat woensdag gezegd in een gesprek met Donald Trump.

De muur is een van de meest omstreden verkiezingsbeloftes van de Republikeinse presidentskandidaat.

Peña Nieto liet via Twitter weten dat hij Trump aan het begin van het gesprek al heeft verteld dat zijn land de beoogde muur niet zal financieren.

De lezing van Trump was anders. Hij zou hebben gezegd dat het ieders recht is om een muur te bouwen aan de grens. Wie de rekening van een muur tussen de VS en Mexico krijgt, wordt volgens Trump later bepaald. Tegen zijn achterban zei hij eerder dat Mexico voor die kosten op moet draaien.

Trump en Peña Nieto hebben woensdag een uur met elkaar gesproken. De conclusie van het gesprek was dat Mexico en de Verenigde Staten veel gezamenlijke belangen hebben, aldus Trump en Peña Nieto na afloop op een persconferentie.

Samenwerking

Zo benadrukte Peña Nieto na het gesprek dat het grensverkeer in sommige gevallen ook schadelijk is voor zijn land, en dan vooral de stroom illegale wapens en geld, die de macht van de drugskartels vergroot. "Uw aanwezigheid hier, meneer Trump, toont aan dat we fundamentele belangen delen", aldus de Mexicaanse president.

''Onze landen zijn belangrijk voor elkaar. De nieuwe Amerikaanse regering kan samenwerking verwachten en een bereidheid om de regio veiliger te maken.''

Vriendelijk

Het wisselen van vriendelijke woorden was opvallend, zeker omdat Trump Mexico eerder omschreef als een land dat criminelen en verkrachters naar de VS stuurt. "Het is een enorme eer dat u me hier heeft uitgenodigd", zei Trump tegen Peña Nieto.

Volgens Trump delen de twee landen vijf doelstellingen: een einde aan illegale migratie, het beveiligen van de grens, het ontmantelen van drugskartels en het indammen van drugs- en wapensmokkel, aanpassing van vrijhandelsverdrag NAFTA en het behoud van industrie voor het westelijk halfrond.

Lees meer over:
Tip de redactie