Doden na rellen in Gabon na uitslag verkiezingen

In de Gabonese hoofdstad Libreville zijn rellen uitgebroken na de herverkiezing van Ali Bongo als president van het land. Daarbij zijn drie doden en tientallen gewonden gevallen.

Demonstranten hebben het parlementsgebouw in brand gestoken. ''De betogers zijn aan de achterkant naar binnen gegaan en hebben de Nationale Vergadering in brand gestoken'', zegt een ooggetuige. De brandweer arriveerde al snel en probeert het vuur te doven.

Bongo won met 49,80 procent van de stemmen. Zijn rivaal Jean Ping behaalde 48,23 procent van de stemmen. Ping betwist de uitslag en eiste de overwinning al op voordat de officiële uitslag bekend was. De regering beschuldigt Ping ervan onrust te zaaien.

Toen bleek dat Bongo is herkozen, probeerden demonstranten het kantoor van de verkiezingscommissie in Libreville te bestormen. Het parlement, dat het al heeft moeten ontgelden, ligt in dezelfde wijk als de senaat, het ministerie van Olie, verschillende ambassades en het hoofdkantoor van de nationale televisie. 

Video: Rellen in Gabon na uitslag verkiezingen

Traangas

Volgens persbureau AFP moesten speciale politie-eenheden traangas en granaten gebruiken om de honderden demonstranten op afstand te houden. Naar aanleiding van ongeregeldheden zijn meer dan duizend mensen opgepakt.  

Bongo, die sinds 2009 de zittende president is, nam het ambt over van zijn vader. Het presidentschap van het Afrikaanse land is al een halve eeuw in handen van dezelfde familie.

Lees meer over:
Tip de redactie