Populariteit bondskanselier Merkel op dieptepunt

De populariteit van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en haar christendemocratische partij CDU zijn volgens een landelijke opiniepeiling op een dieptepunt beland. 

Merkel, die het land sinds november 2005 regeert, heeft nog slechts de steun van 41 procent van de ondervraagden, voor haar een heel erg lage score.

De christendemocraten vallen in de woensdag gepubliceerde peiling iets terug naar 33 procent. Ook dat is de laagste score sinds de parlementsverkiezingen van 2013, meldde nieuwszender n-tv woensdag.

De sociaaldemocraten hebben de steun van 22 procent, de anti-immigratiepartij Alternative für Deutschland (AfD) 12 procent, de Groenen ook 12 procent, de links-radicale Die Linke 9 en de liberale FDP 6 procent.

Verkiezingen

Zondag zijn er verkiezingen in de noordoostelijke deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren. De deelstaat telt 1,6 miljoen inwoners en is relatief arm. Het bruto binnenlands product (bbp) van circa 25.000 euro per inwoner ligt er 33 procent lager dan het Duitse bbp. Het werkloosheidspercentage van 9 procent is er voor Duitse begrippen erg hoog.

Volgens een recente peiling van de onderzoekers van het bureau Infratest-dimap kost de opkomst van de AfD vrijwel alle andere partijen in de deelstaat veel stemmen. De in 2013 opgerichte AfD staat in de peiling op 21 procent van de kiezers. De sociaaldemocratische SPD op 27 procent en Merkels CDU op 22 procent.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie