Winkeleigenaren Calais dreigen weg te blokkeren als vluchtelingenkamp blijft

Een groep Franse winkeleigenaren en zakenmensen heeft gedreigd maandag de snelweg richting de haven van Calais te blokkeren als het vluchtelingenkamp in Calais niet wordt ontmanteld.

De groep wil een deel van de snelweg A16 "zo lang als nodig is" blokkeren, meldt Le Figaro op basis van persbureau AFP.

De ondernemers zeggen zich in de steek gelaten te voelen door de regering die volgens hen te veel de kant kiest van de vluchtelingen en te weinig kijkt naar de financiële gevolgen voor winkeliers en andere ondernemers.

De blokkade zal waarschijnlijk om 7.00 uur beginnen op 5 september. De actievoerders eisen de volledige ontmanteling van het kamp, waar momenteel naar schatting tussen de zevenduizend en negenduizend vluchtelingen verblijven.

Terugdringen

De Franse regering probeert al maandenlang om het aantal mensen dat in het hutten- en tentenkamp verblijft terug te dringen. In maart werd een groot deel van het provisorische kamp, dat ook wel 'the jungle' wordt genoemd, ontruimd. Het aantal mensen dat naar het kamp trekt blijft echter groeien.

De mensen die in het kamp verblijven hopen illegaal via de Kanaaltunnel Engeland te bereiken. Dagelijks controleren autoriteiten auto's, vrachtwagens en treinen op illegale meelifters waardoor vertragingen ontstaan.

Lees meer over:
Tip de redactie