IS bevestigt dood belangrijke leider en woordvoerder

Islamitische Staat heeft dinsdagavond bevestigd dat een belangrijke leider en woordvoerder van de terreurgroep is omgekomen.

Abu Muhammad al-Adnani werd gedood in de Syrische stad Aleppo. Hij zou om het leven zijn gekomen terwijl hij bezig was met tactisch werk. Hoe is nog onduidelijk. Hij werd na Abu Bakr al-Baghdadi gezien als de belangrijkste leider van IS.

Naast de woordvoering voor de terreurgroep, leidde hij ook operaties in Syrië.

In juni 2014 werd hij bekend als gezicht van de terreurgroep, toen hij publiekelijk het kalifaat uitriep. Eerder dit jaar kwamen al berichten naar buiten dat Al-Adnani gewond was geraakt bij een luchtaanval in de Iraakse stad Barwana. Bij deze aanval verloor hij veel bloed, maar kon door medestanders net op tijd naar de door IS bezette stad Mosul worden gebracht.

VS

De Verenigde Staten bestempelden hem in augustus 2014 als terrorist en loofden een beloning uit van 5 miljoen dollar (ruim 4,4 miljoen euro) voor de tip die zou leiden tot zijn dood of arrestatie.

Amerikaanse defensiefunctionarissen verklaarden dinsdag dat het Amerikaanse leger een luchtaanval had uitgevoerd op de stad al-Bab in de provincie Aleppo en dat het doel een hoge leider van IS was. De naam van die leider werd echter niet genoemd.

In 2005 werd Al-Adnani al gearresteerd door Amerikaanse troepen en vastgezet in Camp Bucca in Irak, daar ontmoette hij vermoedelijk ook IS-leider Al-Baghdadi. In 2009 sloot Camp Bucca.

In 60 seconden: Wie zijn de IS-strijders?

Animatie door In60seconds

Lees meer over:
Tip de redactie