Turkije ontkent wapenstilstand met Koerden in Syrië

Turkije spreekt berichten over een wapenstilstand met de Koerdische YPG in het noorden van Syrië tegen.

Een vertegenwoordiger van de YPG stelde dinsdag dat er een wapenstilstand zou zijn tussen de Koerdische groepering en de Turkse troepen. De Syrische rebellen spreken van "een tijdelijke onderbreking" in de gevechten en een commandant verklaarde eerder dat de militaire operaties spoedig worden hervat.

De wapenstilstand zou met hulp van de Verenigde Staten tot stand zijn gekomen. Het Witte Huis heeft aangegeven een rustperiode in het conflict te verwelkomen. 

Dinsdagavond werd een Turkse tank onder vuur genomen bij Jarablus, in het noorden van Syrië. De Turkse autoriteiten bevestigen dat bij dat incident drie Turkse militairen gewond zijn geraakt. 

Offensief

Turkije is recentelijk in Noord-Syrië een offensief begonnen tegen terreurgroep IS en Koerdische militanten. Het land eist dat de YPG zich terugtrekt ten oosten van de Eufraat en het Turkse leger zal tot die tijd doorgaan met zijn militaire operaties.

Turkije vreest dat Koerdische militanten in Noord-Syrië hun enclave willen uitbreiden en directe aansluiting zullen zoeken bij Koerdische militanten in Turkije.

Jarablus

Turkije en door Turkije gesteunde rebellen in Syrië heroverden deze week de grensplaats Jarablus op IS. De YPG heeft nog altijd de controle in de Noord-Syrische stad Manbij, hoewel Turkse en Amerikaanse autoriteiten eisen dat de militie die stad verlaat.

De VS wil het conflict in het noorden van Syrië deëscaleren, om te voorkomen dat Islamitische Staat (IS) voordeel haalt uit het conflict tussen andere strijdende partijen. De Koerden, Turkije en de westerse coalitie vechten tegen IS in Syrië.

Lees meer over:
Tip de redactie