De geschorste president van Brazilië, Dilma Rousseff, is woensdag door de Braziliaanse senaat definitief weggestemd. 

Interim-president Michel Temer neemt de rol van Rousseff op zich tot de volgende verkiezingen, in oktober 2018. Hij is woensdag direct ingezworen als president. 

Rousseff wordt ervan verdacht te hebben gesjoemeld met de begroting. Ze zou zonder toestemming van het parlement geld hebben geleend bij staatsbanken om tekorten op te vullen in de aanloop naar haar herverkiezing in 2014.

In diverse steden ging de bevolking massaal de straat op na de stemming. In Brasilia klonk luid getoeter van automobilisten die hun vreugde kenbaar maakten. In Sao Paulo, de grootste stad van het land, werd vuurwerk afgestoken.

Video: Geschorste Braziliaanse president Rousseff definitief afgezet

Geschorste Braziliaanse president definitief afgezet
Geschorste Braziliaanse president definitief afgezet

Hooggerechtshof

Van de 81 senatoren stemden er 61 voor afzetting en twintig tegen. Dat is ruimschoots meer dan de tweederdemeerderheid die was vereist. Het voorstel om Rousseff voor acht jaar te verbieden enige publieke functie te vervullen, werd wel afgewezen door de senaat.

Rousseff liet direct na het besluit van de Senaat weten dat zij beroep gaat aantekenen bij het Hooggerechtshof. Dat zag tot nu toe echter geen bezwaar tegen de afzettingsprocedure die eerder in gang werd gezet.

Rousseff ziet haar afzetting als een couppoging waar zij het slachtoffer van is. De regering van Venezuela deelt die visie. Na de bekendmaking van de senaat gaf Caracas meteen aan de relatie met Brazilië te bevriezen. De Venezolaanse ambassadeur in Brazilië is teruggeroepen.

Nicolas Maduro, president van Venezuela, stelt dat de Verenigde Staten achter de afzettingsprocedure zit. "Dit is niet aleen een coup tegen Dilma, maar ook tegen Latijns-Amerika en het Caribisch gebied", stelt hij. Ook Ecuador en Bolivia hebben hun ambassadeurs teruggeroepen uit Brazilië.

Staatsolieschandaal

Ook een groot corruptieschandaal bij staatsoliebedrijf Petrobas heeft Rousseffs reputatie geen goed gedaan. Rousseff was van 2003 tot 2010 bestuursvoorzitter bij dit bedrijf. Zelf stelt ze slachtoffer te zijn geworden van een politiek complot. 

Rousseff stelde maandag in een laatste verweer dat ze vreest voor de toekomst van Brazilië. Volgens Rousseff kan de afzetting de sociale vooruitgang van de afgelopen dertien jaar ongedaan maken. 

Het hogerhuis had de president in mei al geschorst. Rousseff was de eerste vrouwelijke president van Brazilië.

Michel Temer

De nieuwe president, Michel Temer, was onder Rousseff de vice-president en heeft haar rol in mei al overgenomen na de schorsing van de president. De conservatieve Temer werd woensdag meteen beëdigd als opvolger.

Temer is lid van de Braziliaanse Democratische Beweging Partij (PMDB) en was tot 2011 voorzitter van deze bestuurderspartij. Die taak moest hij neerleggen omdat hij vicepresident werd en dat niet samen kan gaan. Temer was in zijn lange politieke loopbaan tweemaal voorzitter van het huis van afgevaardigden. Populair werd hij echter nooit en het lijkt uitgesloten dat hij ooit via normale verkiezingen als president zou zijn gekozen.

De door de wol geverfde politicus wordt gezien als een vertegenwoordiger van de rijke elite in Brazilië, anders dan Rousseff, die door het volk werd gedragen. Hij zal in 2018 niet aan de presidentsverkiezingen meedoen. Dat maakt hem vrijer om eventuele impopulaire maatregelen te nemen. Temer heeft al een reeks bezuinigingen aangekondigd en wil ook het pensioenstelsel hervormen. Zo hoopt hij de Braziliaanse economie uit het slop te trekken.

Temer, een telg uit een Libanese familie die zich in Brazilië vestigde, kwam ter wereld in Tietê, in de staat São Paulo. Hij heeft rechten gestudeerd en doceerde aan de universiteit van São Paulo.