De Verenigde Naties verzoeken Franse kustplaatsen om het recent ingevoerde boerkiniverbod op te heffen. Het is volgens de VN een "domme reactie" die niet bijdraagt aan het verbeteren van de veiligheid, maar juist onverdraagzaamheid tegen religies voedt.

De Franse Raad van State oordeelde vrijdag dat het boerkiniverbod in de plaats Villeneuve-Loubet niet mag worden gehandhaafd. De maatregel gaat volgens de Raad van State in tegen de burgerlijke vrijheden.

Meerdere burgemeesters zegden vrijdag al toe zich niet te gaan houden aan de uitspraak van de Raad. In onder meer Nice, Fréjus en Sisco blijft het boerkiniverbod van kracht. Mensen die een boerkini dragen op het strand krijgen een boete.

De burgemeesters vinden dat het kledingstuk ingaat tegen de Franse behoefte aan een moderne en seculiere islam.

Video: VN verzoekt opheffing boerkiniverbod

VN dringt aan op opheffen Frans boerkiniverbod
VN dringt aan op opheffen Frans boerkiniverbod

Discriminerend

De VN mensenrechtenchef Zeid Ra'ad al Hussein roept alle dorpen op zich onmiddellijk te houden aan het oordeel van de Raad van State. Het "zeer discriminerende" verbod op het kledingstuk moet zijn ingetrokken voor het einde van het zomerseizoen.

"Het is een domme reactie op dingen die wij meemaken, zoals terroristische aanvallen. Het verbod draagt niet bij aan het verbeteren van de veiligheid of de openbare orde."

Volgens Al Hussein voedt het verbieden van de boerkini juist de intolerantie tegenover religies en stigmatiseert het moslims in Frankrijk. Ook heeft het volgens hem niets te maken met hygiëne of gezondheid.

"Het is complete onzin om te denken dat een ban op deze kleding zorgt voor meer vrijheid bij vrouwen", besluit Al Hussein.

Valls

De Franse premier Manuel Valls heeft in het boerkinidebat het nationale symbool 'Marianne' opgevoerd. De 'vrijheidsgodin' staat vaak afgebeeld met onbedekt bovenlichaam. "Haar borst is ontbloot omdat ze het volk voedt. Ze verhult niets omdat ze vrij is. Dat is de Republiek", zei Valls tijdens een bijeenkomst in de buurt van Toulouse. Eerder had hij al benadrukt dat aan de positie van de vrouw in de samenleving niet mag worden getornd.

Al weken wordt in Frankrijk getwist over het verbod op de alles verhullende badpakken die moslima's graag dan wel moeten dragen. De socialist Valls bestempelde de zogenoemde boerkini als een "bevestiging van politiek islamisme in de openbare ruimte".

Die opmerking kwam hem zelfs in eigen kring op kritiek te staan.

Cannes

In de Franse kustplaats Cannes is dinsdag het boerkiniverbod ingetrokken na een uitspraak van een rechtbank. De maatregel zou tot eind augustus gelden, maar wordt nu vroegtijdig opgeheven. De rechtbank schaarde zich achter het besluit van de Raad van State.

De burgemeester van Cannes gaat niet in beroep tegen de uitspraak.