Aantal doden door oorlog in Jemen komt uit boven tienduizend

De oorlog in Jemen heeft inmiddels aan meer dan tienduizend mensen het leven gekost, zo blijkt uit nieuwe schattingen die de Verenigde Naties dinsdag bekend hebben gemaakt. 

De nieuwe cijfers over het aantal dodelijke slachtoffers zijn volgens de Verenigde Naties (VN) gebaseerd op informatie van medische instellingen in het door oorlog verscheurde land. In eerdere prognoses werd gesproken over ruim zesduizend doden als gevolg van de oorlog die inmiddels ruim achttien maanden duurt. 

VN-coördinator voor Humanitaire Zaken Jamie McGoldrick verwacht zelfs dat het daadwerkelijke aantal dodelijke slachtoffers nog hoger ligt, omdat de medische diensten niet in alle gebieden zicht hebben op de situatie. Ook zouden veel doden begraven worden zonder dat hier melding van gemaakt wordt. 

Als gevolg van de strijd tussen rebellen en de overheid zijn in Jemen ondertussen meer dan drie miljoen mensen ontheemd geraakt. Honderdduizenden zijn op de vlucht geslagen door het aanhoudende geweld. Daarnaast hebben ruim zeven miljoen Jeminieten slecht zeer beperkt toegang tot voedsel. Veertien miljoen mensen zijn bovendien afhankelijk van voedselhulp.

Video: Aantal doden door oorlog in Jemen komt uit boven tienduizend

Vredesbesprekingen

Vredesbesprekingen tussen de strijdende partijen in het land liggen al sinds begin juli stil. Wel hebben de Houthi-rebellen bekend gemaakt dat ze het vredesoverleg met de verdreven regering willen hervatten zodra er een eind komt aan de bombardementen op het grondgebied dat zij bezet houden.

Lees meer over:
Tip de redactie