De geschorste Braziliaanse president Dilma Rousseff vreest voor de toekomst van Brazilië als haar afzetting wordt bekrachtigd. 

Rousseff verdedigt zich maandag in de senaat. De president wordt beschuldigd van het knoeien met de staatsbegroting. Ze zou zonder toestemming van het parlement geld hebben geleend bij staatsbanken om tekorten op te vullen in de aanloop naar haar herverkiezing in 2014.

Ze ontkent de aantijgingen en spreekt van een staatsgreep. Volgens Rousseff kan de afzetting de sociale vooruitgang van de afgelopen dertien jaar ongedaan maken. Rousseff noemt de huidige situatie een schending van de grondwet en een afrekening van haar politieke rivalen.

Dinsdag stemt de senaat over de afzetting van Rousseff. Als tweederde van de senatoren stemmen voor de afzetting, is het einde verhaal voor de president. In dat geval is interim-president Michel Temer haar opvolger tot het einde van de termijn, die in december 2018 eindigt.

Temer was onder Rousseff de vice-president en heeft haar rol in mei overgenomen na de schorsing van de president. De kans is groot dat hij daadwerkelijk het stokje overneemt: Rousseff heeft haar krediet bij het gros van de senatoren verspeeld.

Ook een groot corruptieschandaal bij staatsoliebedrijf Petrobas heeft haar reputatie geen goed gedaan. Rousseff was van 2003 tot 2010 bestuursvoorzitter bij dit bedrijf.

Lula da Silva

Rouseff arriveerde in het bijzijn van haar mentor en oud-president Lula da Silva. Voor het Senaatsgebouw betuigen honderden mensen hun steun aan Rousseff. In de voorbije maanden zijn er ook grote demonstraties tegen de president geweest.

Rousseff is de leider van de Arbeiderspartij en werd in 2010 gekozen tot de eerste vrouwelijke president van Brazilië. Vier jaar later werd ze nipt herkozen.

Video: Senator Brazilië pleit voor afzetten president Rousseff

Senator Brazilië pleit voor afzetten president Rousseff
Senator Brazilië pleit voor afzetten president Rousseff