Verdachten brandstichting criminologie-instituut Brussel vrijgelaten

De vijf verdachten die maandagmorgen werden aangehouden na een aanslag op het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) bij Brussel zijn maandagmiddag vrijgelaten.

Dat meldt het Brusselse parket, dat gedurende het gerechtelijk onderzoek "geen informatie meer zal verspreiden", aldus een woordvoerder.

Het terrein van het NICC werd zondagnacht "niet toevallig" door de daders uitgekozen om brand te stichten. Volgens directeur Jan De Kinder beschikt het instituut "over tien labo's voor forensisch onderzoek, voor onder meer drugs, DNA, kruitsporen, brandversnellers, kledingvezels, haren en biologische microsporen".

Ook beheert het instituut de nationale DNA-databank. Het NICC verricht jaarlijks onderzoek voor zo'n zevenduizend gerechtelijke zaken.

Video: Politie onderzoekt aanslag in Brussel

Bestelwagen

De daders zouden volgens de VRT brandstof naar binnen hebben gegoten en in brand hebben gestoken. De brand heeft ontploffingen veroorzaakt. Er zijn geen gewonden gevallen omdat het pand leeg was.

Een bestelwagen reed om ongeveer 2.00 uur door het hekwerk van het gebouw. De daders klommen op de wagen om de brand te stichten. Op de plek waar de laboratoria gevestigd zijn is vervolgens brand uitgebroken. Ook de wagen is uitgebrand.

Het instituut wordt 's nachts alleen via camera's bewaakt. Het parket zei eerder maandag dat het om een criminele aanslag ging en wil niet zeggen of er sprake is van terrorisme.

Lees meer over:
Tip de redactie