Thaise politie linkt aanslagen aan moslimrebellen

De Thaise politie heeft in het onderzoek naar de bomaanslagen eerder deze maand op een aantal badplaatsen toch het vizier gericht op de moslimrebellen in het uiterste zuiden van het land. 

De politie vaardigde maandag een arrestatiebevel uit tegen een derde verdachte. De man was eerder betrokken bij een bomaanslag op het toeristische eiland Samui in 2015 uitgevoerd door de opstandelingen.

Twee weken geleden werden in Thailand binnen 24 uur aanslagen gepleegd op populaire toeristische bestemmingen, zoals het eiland Phuket, in de regio Surat Thani, in de stad Phang Nga en in Hua Hin. De verantwoordelijkheid voor de aanslagen, waarbij vier doden vielen en onder meer vier Nederlandse toeristen gewond raakten, is niet opgeëist. 

De korpschef van de landelijke politie wees met een beschuldigende vinger naar de oppositie. De politie heeft inmiddels echter de arrestatie bevolen van drie zuiderlingen die banden onderhielden met de Zuid-Thaise rebellen en lijkt de daders nu definitief in deze hoek te zoeken.

Bagatelliseren 

De werkwijze van de daders en de explosieven wezen ook al in die richting, maar de politie hield aanvankelijk vol dat de rebellen niets met de aanslagen te maken hadden. De Thaise autoriteiten proberen al langer de guerrilla in het zuiden te bagatelliseren om toeristen niet af te schrikken.

Video: Doden en gewonden na bomaanslagen in Thailand 

Lees meer over:
Tip de redactie