Koerdische strijders blijven in Manbij

Strijders van de Koerdische YPG-militie graven zich in de Noord-Syrische stad Manbij in. Ze maken geen aanstalten de stad te verlaten, zoals de Turkse en Amerikaanse regering hebben geëist, zo meldden bronnen bij de veiligheidsdiensten. 

Die bronnen melden ook dat er juist versterkingen zijn aangekomen, al ontkent de woordvoerder van YPG dit aldus Reuters.

Een Turkse militaire bron zei maandag tegen Reuters dat er 57 artillerie aanvallen zijn uitgevoerd op zestien militaire doelen in het noorden van Syrië in de afgelopen 24 uur. 

De YPG veroverde de stad Manbij eerder deze maand na een langdurig beleg op Islamitische Staat en won steeds meer veld langs de Turkse grens. De opmars van de YPG is Turkije, dat de militie beschouwt als de Syrische tak van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK, een doorn in het oog.

Volgens de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu probeert YPG het gebied in het noorden van Syrië te zuiveren door alleen eigen volk in de veroverde steden toe te laten. "Deze mensen worden uit hun stad verdreven en moeten in de regio kunnen blijven, maar dat is niet waar YPG op uit is. Daarom zijn de YPG en de PYD-partij niet blij met deze operatie."

Aftocht

Afgelopen week kreeg de Turkse regering de Verenigde Staten, de belangrijkste steunpilaar van de YPG, zover de aftocht van de YPG uit Manbij en omgeving te eisen. De Koerdische strijders moeten zich volgens de VS terugtrekken op de oostelijke of linkeroever van de rivier de Eufraat.

De YPG liet daarop weten zijn manschappen, die onder de vlag van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) Manbij hadden ingenomen, te hebben teruggetrokken. Turkije kan een aanval op de stad niet rechtvaardigen met het argument dat er zich Koerdische strijders ophouden, stelde de YPG.

Troepen

Turkije wilde het niet langer aanzien en heeft troepen de grens over gestuurd. Turkije trekt zijn troepenmacht pas terug als de YPG de rechteroever van de Eufraat heeft ontruimd, kondigde Ankara aan.

Een commandant van een met Turkije verbonden groep Syrische rebellen kondigde aan dat hij en zijn bondgenoten de YPG willen verdrijven uit Manbij. Met de steun van Turkse tanks, gevechtsvliegtuigen commando's veroverden de rebellen eerder de grensplaats Jarablus op Islamitische Staat.

Lees meer over:
Tip de redactie