Vijf arrestaties na brandstichting criminologie-instituut Brussel

Bij het Nationaal Instituut voor Criminologie en Criminalistiek (NICC) in Brussel is een zondagnacht een aanslag gepleegd. Vijf personen zijn gearresteerd.

Het is nog niet duidelijk wat er precies is gebeurd, maar in tegenstelling tot eerdere berichten is er vermoedelijk geen sprake van explosieven. De daders zouden volgens de VRT brandstof naar binnen hebben gegoten en in brand hebben gestoken.

De brand heeft ontploffingen veroorzaakt. Er zijn geen gewonden gevallen omdat het pand leeg was.

Een bestelwagen reed om ongeveer 2.00 uur door het hekwerk van het gebouw. De daders klommen op de wagen om de brand te stichten. Op de plek waar de laboratoria gevestigd zijn is vervolgens brand uitgebroken. Ook de wagen is uitgebrand.

De brandweer is maandagochtend nog aan het nablussen en de schade is aanzienlijk. Een woordvoerder van de brandweer bevestigde ook dat ''kwade opzet'' in het spel is. Directeur Jan de Kinder van het NICC heeft bevestigd dat er een "criminele brand" is geweest.

Het gebouw is nog niet toegankelijk voor experts, waardoor er nog geen onderzoek kan worden gedaan naar de werkwijze van de daders. Volgens het Brussels Parket is de locatie niet toevallig gekozen. In het gebouw ligt veel gevoelige informatie over lopende strafzaken.

Video: Politie onderzoekt aanslag in Brussel

Terrorisme

De vijf gearresteerden zijn in de buurt van het gebouw opgepakt. Het is niet duidelijk wat hun rol in het verhaal is en hoeveel personen er betrokken zijn bij de aanslag. Het Brussels parket ziet geen aanwijzingen voor terrorisme, maar houdt rekening met alle scenario's. 

Het NICC, in het noorden van Brussel, is een wetenschappelijke instelling die onder het ministerie van Justitie valt. Het instituut doet onafhankelijk onderzoek, onder meer voor het oplossen van misdrijven, zoals bijvoorbeeld sporenonderzoek.

Lees meer over:
Tip de redactie