FARC legt wapens definitief neer

De Colombiaanse guerrillabeweging FARC heeft al haar strijders opdracht gegeven om de wapens definitief neer te leggen. Het staakt-het-vuren maakt zo goed als een einde aan de 52 jaar durende oorlog tegen de Colombiaanse overheid.

De wapenstilstand ging om 7 uur Nederlandse tijd van kracht. Over het vredesakkoord hebben beide partijen vier jaar onderhandeld op Cuba.

"De lange oorlog tegen de staat is voorbij", zei FARC-chef Rodrigo Londoño alias Timochenko. De officiële ondertekening van het vredesakkoord zal plaatsvinden in de week van 20 tot 26 september. 

Colombia houdt 2 oktober een referendum over vrede met de guerrillabeweging. De bevolking mag zich dan uitspreken over het vredesakkoord. Als de Colombianen ermee instemmen komt er eindelijk een einde aan de strijd die ruim een halve eeuw geleden losbarstte en in totaal meer dan 220.000 mensenlevens heeft gekost.

Na ferme gesprekken over de laatste details kwamen beide kampen er dinsdagavond uit volgens betrokkenen. In juni sloten de Colombiaanse regering en de FARC al een historisch akkoord waarin de rebellen het geweld afzwoeren.

Lees meer over:
Tip de redactie