De Houthi-rebellen in Jemen willen het vredesoverleg met de verdreven regering hervatten zodra er een eind komt aan de bombardementen op het grondgebied dat zij bezet houden.

De vredesbesprekingen liggen sinds begin augustus stil.

Sinds het vastlopen van het vredesoverleg beschieten de sjiitische Houthi's weer geregeld buurland Saudi-Arabië. Dat land voert een coalitie aan van soennitische landen die de Jemenitische regering te hulp is geschoten. De Saudiërs en hun bondgenoten bestoken de rebellen al maanden haast onafgebroken vanuit de lucht.

De Verenigde Staten riepen de Houthi-rebellen afgelopen week op Saudi-Arabië niet langer te belagen, zich terug te trekken uit de Jemenitische hoofdstad Sanaa en hun wapens neer te leggen. Ondertussen zouden de opstandelingen met hun tegenstanders een regering van nationale eenheid moeten vormen.

Eisen

De regering van Jemen vindt dat de Houthi's eerst aan de eerste eisen moeten voldoen voor er van een eenheidsregering sprake kan zijn. Maar zij heeft inmiddels laten doorschemeren dat er wel over het Amerikaanse voorstel te praten valt.

In Jemen wordt al anderhalf jaar vrijwel dagelijks gevochten. Het geweld heeft 6500 mensen het leven gekost en drie miljoen anderen van huis en haard verdreven.