Troepen loyaal aan het Libische leger proberen vanaf zondag naar eigen zeggen de laatste IS-strijders uit de stad Sirte te verdrijven. 

De laatste IS-strijders in Sirte hebben zich verschanst in een wijkje in het centrum van de stad.  Het slotoffensief heeft zeker 28 militanten van de regeringsgezinde milities het leven gekost.

Nog eens 180 regeringsgezinde strijders raakten gewond, blijkt uit een slachtofferlijst van de ziekenhuizen. Ongeveer duizend militairen nemen deel aan het beleg. 

De laatste IS-strijders verdedigen zich met hand en tand. De regeringstroepen, voor het leeuwendeel afkomstig uit Misurata, vorderen maar langzaam. Ze stuiten voortdurend op landmijnen en moeten zich verweren tegen zelfmoordterroristen en scherpschutters.

Wanhoop

Zondag alleen al probeerden vijf IS-strijders zich op te blazen en daarbij hun tegenstanders mee te sleuren de dood in. De Misurata-brigades spreken van ''een wanhopige poging de opmars te verstoren''.

De strijd om Sirte is zondag weer opgelaaid na enkele dagen van betrekkelijke rust. De belegeraars van de stad hielden even halt om de vrouwen en kinderen van IS-strijders de kans te geven een veilig heenkomen te zoeken.

Offensief

Al sinds mei wordt geprobeerd om IS uit Sirte te verdrijven. Sinds 1 augustus gaat dit met steun van de Verenigde Staten. Sinds juni 2015 is de stad in handen van IS. 

Meer dan 350 strijders die loyaal zijn aan de Libische regering zijn omgekomen. Tweeduizend raakten gewond. Het dodental aan de kant van Islamitische Staat is niet bekend.