Bolivia heeft zaterdag drie mannen officieel in staat van beschuldiging gesteld voor de dood op de viceminister van Binnenlandse Zaken Rodolfo Illanes eerder deze week.

Onder de mannen bevindt zich Carlos Mamani, de president van de vakbond die protesten en een wegblokkade georganiseerd had, waarbij Illanes donderdag werd ontvoerd. De viceminister was afgereisd naar de protesterende mijnwerkers om het gesprek met hen aan te gaan. Hij werd later doodgeslagen teruggevonden. 

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Carlos Romero is de Boliviaan op "brute en laffe wijze vermoord". Minister van Defensie Reyi Ferreira zei dat Ilanes was "doodgemarteld".

Demonstraties van mijnwerkers die wetswijzigingen eisen, werden grimmig toen zij vorige week een snelweg blokkeerden op ongeveer 160 kilometer van La Paz. Agenten van de oproerpolitie kwamen met hen in aanraking. Woensdag werden twee mijnwerkers gedood en volgens de regering raakten zeventien politieagenten gewond.

Bondgenoot

De Nationale Federatie van Mijncoöperaties van Bolivia (FENCOMIN) was ooit een sterke bondgenoot van de linkse president Evo Morales. Er zijn zo'n negenhonderd coöperaties met 10.000 mijnwerkers bij aangesloten. Leden van de federatie begonnen met demonstreren toen onderhandelingen over wetgeving faalden.

Demonstrerende mijnwerkers eisen onder meer het recht om voor bedrijven te werken die niet in handen zijn van de staat en willen betere vertegenwoordiging in de vakbond.

Opgeheven

Volgens de autoriteiten is de wegblokkade opgeheven en zijn de protesten beëindigd. Morales meent dat de protesten een samenzwering zijn tegen zijn regering, gesteund door de rechtse oppositie in het land. Boliviaanse oppositieleiders ontkennen deze beschuldigingen.


Video: Demonstrerende mijnwerkers doden viceminister Binnenlandse Zaken Bolivia