Het aantal mensen dat is overleden als gevolg van de aardbeving in Italië is opgelopen tot 291. Zaterdag is uitgeroepen tot een dag van nationale rouw.

Nog bijna vierhonderd mensen liggen in ziekenhuizen. Veel van hen zijn er slecht aan toe. De kans dat er nog overlevenden in het puin worden gevonden, is heel klein. 

De autoriteiten hebben zaterdag de namen vrijgegven van 181 dodelijke slachtoffers. De jongste overleden was vijf maanden oud; het oudste slachtoffer was 93.

De Italiaanse president Sergio Mattarella bezocht zaterdag Amatrice om met eigen ogen de schade te zien. Daarna woont hij een staatsbegrafenis bij voor veertig slachtoffers in Ascoli Piceno. Op vrijdag werden ook al enkele slachtoffers begraven.

Door het hele land hangen zaterdag op overheidsgebouwen de vlag halfstok.

Plunderaars

De Italiaanse politie heeft zaterdag twee mannen opgepakt die zij verdenkt van het plunderen van huizen in het door de aardbeving verwoeste dorp Amatrice. Het tweetal is onmiddellijk afgevoerd naar een politiebureau in Rome uit angst dat omstanders hen wat wilden aandoen, schrijft de Italiaanse krant La Repubblica.

De twee verdachten, beiden dertigers, beweren dat ze in het rampgebied een helpende hand wilden toesteken. Ze hadden honderden kilometers gereisd. De politie zoekt nog naar eventueel verstopte buit.

Video: Italië rouwt om slachtoffers aardbeving

Kritiek

Na de beving klonk kritiek op het handelen van de Italiaanse regering na eerdere doden die vielen bij bevingen in 2009. Historische dorpjes hoeven niet aardbevingsbestendig te zijn, maar hoewel dit enkel geldt voor de oude gebouwen, worden ook veel nieuwe huizen niet aardbevingsbestendig gebouwd.

Het Italiaanse Opembaar Ministerie gaat onderzoeken of het instorten van meer dan honderd gebouwen bij de aardbeving van woensdag iemand is aan te rekenen. Het OM vermoedt dat de bouwvoorschriften niet zijn nageleefd.

Rome

"De gebeurtenissen kunnen niet alleen aan het noodlot worden toegeschreven", zei openbaar aanklager Giuseppe Saieva in La Repubblica. "Als deze panden waren gebouwd zoals in Japan, dan waren ze niet ingestort."

Ook Rome is niet bestand tegen een aardbeving, waarschuwden onderzoekers zaterdag in de Italiaanse krant. Duizenden gebouwen in de Italiaanse hoofdstad zouden door een beving als die van woensdagochtend kunnen bezwijken.

Wederopbouw

Premier Matteo Renzi heeft 50 miljoen euro toegezegd voor de wederopbouw van de getroffen regio's. Daarnaast heeft hij de belasting opgeheven voor de getroffen burgers en introduceerde hij een nieuw initiatief in reactie op de kritiek. Renzi noemde het "absurd" om te denken dat Italië volledig aardbevingsbestendig kan worden.

In totaal zijn zo'n tweeduizend mensen dakloos geraakt door de aardbeving.

Noodtoestand

Donderdagavond werd in het land de noodtoestand uitgeroepen in de regio's die het zwaarst zijn getroffen, voornamelijk in Midden-Italië. Duizenden reddingswerkers zoeken ondertussen nog altijd naar overlevenden van de aardbeving.

Na de beving van woensdag zijn tot zaterdagochtend al zeker 1.332 naschokken gemeten. De aardbeving van woensdag had een kracht van 6,2 Magnitude.