Veiligheidsdiensten van Bangladesh hebben drie islamitische militanten gedood, waaronder het vermeende brein achter de aanslag op een restaurant in hoofdstad Dhaka. Daarbij kwamen op 1 juli 22 mensen, voornamelijk buitenlanders, om het leven.

Dat bevestigt de politie zaterdag. Eerder spraken de autoriteiten van vier gedode militanten.

De militanten werden gedood bij een inval in een schuilplaats in Narayanganj, ten zuiden van Dhaka. Onder de gedode militanten is de in Bangladesh geboren Canadees Tamim Ahmed Chowdhury (30), die wordt gezien als het brein achter de aanval.

De politie kwam achter de schuilplaats van de militanten na een tip van een huisbaas. De terroristen omschreven zichzelf als zakenmannen in de medische wereld.

Op 1 juli gijzelden militanten mensen in een restaurant in de Bengaalse hoofdstad. In het restaurant, dat zich bevond in een diplomatenwijk, waren op dat moment veel buitenlanders aanwezig. Bij de gijzeling kwamen onder andere negen Italianen, zeven Japanners en één Amerikaan om het leven.

Persbureau Amaq, dat gelieerd is aan Islamitische Staat, zei dat de aanval was uitgevoerd door aanhangers van de terreurgroep. Bangladesh weerspreekt IS en zegt dat nationale extremisten achter de aanslag zitten.

Bij de aanslag doodde de politie zes gijzelnemers. Een terrorist werd gearresteerd. De autoriteiten houden ook nog twee mannen vast die de gijzeling overleefden.

Onrustig

In Bangladesh is het de afgelopen maanden onrustig. Het Aziatische land heeft te maken gekregen met een groot aantal aanslag op seculiere, liberale en atheïstische activisten en leden van islamitische minderheden.

Zo'n 90 procent van de 160 miljoen inwoners in Bangladesh is moslim.

Video: Gijzeling in restaurant Bangladesh