Universiteiten in de Amerikaanse staat North-Carolina moeten twee transgenderstudenten en een transgenderdocent toestaan de wc te bezoeken die past bij hun identiteit. Tot dat oordeel kwam een rechter vrijdag (lokale tijd).

Volgens de door de voormalige president George W. Bush benoemde rechter Thomas Schroeder maken de drie klagers een goede kans gelijk te krijgen als ze een proces aanspannen. Een federale wet uit 1972 verbiedt namelijk discriminatie op basis van geslacht op federaal gefinancierde scholen.

De uitspraak is een gedeeltelijke overwinning voor diegenen die strijden tegen de strikte regelgeving van de staat op het gebied van toiletbezoek. De meeste transgenders in de staat moeten zich echter nog steeds houden aan de in maart aangenomen wet die bepaalt dat zij in overheidsgebouwen en openbare scholen alleen toiletten mogen bezoeken die overeenkomen met het geslacht dat in hun geboorteakte staat.

Het gerechtelijk bevel van Schroeder herstelt de status quo die in North Carolina bestond voor de nieuwe wet in maart inging. Dat betekent dat openbare instellingen elke klacht van een transgender weer individueel moeten bekijken, in plaats van de nieuwe regelgeving "op alle personen, in alle gebouwen en onder alle omstandigheden toe te passen", aldus Schroeder.

Debat

Het debat over transgenderrechten heeft zich in de VS geconcentreerd op het punt van toilettoegang, zeker nadat de wet in North Carolina internationale opschudding veroorzaakte. Verschillende organisaties en artiesten, waaronder de NBA en Bruce Springsteen, annuleerden hun geplande activiteiten in de staat.

Het debat over toilettoegang verdeelt scholen, staatsparlementen en rechtbanken.