Het dodental als gevolg van de aardbeving die Italië woensdag trof, is opgelopen tot 278. Ruim tweehonderd doden vielen in het stadje Amatrice.

Dat melden Italiaanse media vrijdag. Ruim vierhonderd mensen zijn gewond geraakt. 

De Italiaanse regering heeft donderdagavond de noodtoestand uitgeroepen in de regio's die het zwaarst zijn getroffen door de aardbeving van woensdag in Midden-Italië. 

Premier Matteo Renzi heeft 50 miljoen euro toegezegd voor de wederopbouw van de getroffen plaatsen.

Bestendige huizen

Ook hief Renzi belastingen op voor de bewoners en kwam hij met een initiatief om Italiaanse huizen meer aardbevingsbestendig te maken. In de Italiaanse pers klonk na de beving kritiek over de kwaliteit van nieuwbouw in gebieden met een hoog risico op aardbevingen.

Volgens Renzi is het echter "absurd" om te denken dat Italië volledig aardbevingsbestendige huizen kan bouwen. Historische Italiaanse dorpen en steden hoeven zich niet te houden aan speciale bouwvoorschriften die instortingsgevaar bij aardbevingen tegen moeten gaan. Deze voorschriften worden ook lang niet altijd toegepast bij nieuwbouw.

Staatsbegrafenis

Slachtoffers krijgen zaterdag een staatsbegrafenis in Ascoli Piceno. Hierbij zijn ook de Italiaanse president Sergio Mattarella en premier Matteo Renzi aanwezig. De te begraven doden komen uit het naburige Arquata. Alle slachtoffers van de ramp worden herdacht.

Ook is voor zaterdag een nationale dag van rouw afgekondigd. De vlaggen op openbare gebouwen gaan halfstok.

Vrijdag zijn de eerste slachtoffers in Rome en Pomezia begraven. In Amatrice, waar 218 slachtoffers woonden, is dinsdag een herdenkingsdienst. Ook daar zal premier Renzi bij zijn.