De Franse Raad van State heeft vrijdag een streep gezet door het recent ingevoerde boerkiniverbod. 

Het besluit van de Raad van State betreft een voorlopig besluit en gaat over het verbod in de plaats Villeneuve-Loubet. Later wordt een definitieve uitspraak gedaan in de zaak.

De uitspraak volgt op een verzoek van een Franse mensenrechtenorganisatie die verzocht had het boerkiniverbod te verwerpen. Het verbod zou in strijd handelen met de burgerlijke vrijheden. De Raad van State oordeelde dat het boerkiniverbod in strijd is met individuele vrijheden en de vrijheid van godsdienst. 

De mensenrechtorganisatie toonde zich tevreden dat de rechters een stokje staken voor het "ondermijnen van individuele vrijheden en het gebruiken van secularisme om mensen uit te sluiten". Maar, zegt de beweging in haar reactie, het vonnis is geen definitieve oplossing. 

Verzet

Eerder stuitte het verbod al op verzet van moslimorganisaties die naar de rechter stapten. Die oordeelde echter dat het verbod in het kader van de noodtoestand en de recente aanslagen wettelijk is toegestaan. 

In Frankrijk is momenteel in een dertigtal gemeentes een boerkiniverbod van kracht. De gemeentes die de verboden instelden betoogden dat het islamitische zwempak mensen angst aanjaagt en daarmee een gevaar voor de openbare orde is.