Politie en justitie in Duitsland onderzoeken vijf concrete kankerbehandelingen van patiënten door natuurgenezer Ross. Het gaat om drie uitbehandelde patiënten die daarna zijn overleden en twee die ernstig ziek zijn. 

In eerdere berichtgeving werd er gesproken van onderzoek naar meer dan zeventig sterfgevallen, maar daar is volgens de Duitse hoofdofficier van justitie Axel Stahl geen sprake van. Ook zijn er geen plannen om overleden patiënten op te graven, zo werd duidelijk tijdens een persconferentie. 

Stahl verklaarde ook dat Ross momenteeel verdacht wordt van dood door schuld, maar benadrukte dat nog onduidelijk is in hoeverre de sterfgevallen zijn veroorzaakt door het toedienen van verkeerde medicatie. Hier moet verder onderzoek naar worden gedaan. De patiënten van Ross zijn of waren uitbehandeld in de reguliere gezondheidszorg. 

De alternatief genezer Ross zou zijn patiënten in zijn kliniek in het Duitse Bracht een infuus met glucoseblokkers hebben toegediend om kankercellen te doden. Na de behandeling voelden de patiënten zich ziek. In plaats van ze door te verwijzen naar een ziekenhuis, een reguliere arts of andere hulp in te schakelen, diende Ross ze volgens de inspectie vitamines toe. In de dagen erna overleden de drie patiënten.

Gebruik blokkers

Volgens de Duitse justitie staat inmiddels wel vast dat natuurgenezer Ross de blokkers met de naam 3-Bromopyruvat (3BP) niet had mogen gebruiken. Er wordt onder meer bekeken of de wisselwerking tussen medicijnen uit de reguliere geneeskunde en de 3BP een rol kan hebben gespeeld.

Ross zou het middel 3BP in het buitenland hebben verkregen. Zelf ontkent hij dat er bij de behandeling iets fout zou zijn gegaan.

Ross heeft inmiddels een beroepsverbod gekregen. Hij is nergens anders actief, laat Stahl weten. De natuurgenezer was nog nooit eerder met politie en justitie in aanraking gekomen.

Onderzoek

Het onderzoek naar de behandelingen zal naar verwachting nog weken duren en wordt uitgevoerd door twintig agenten van de politie in Mönchengladbach die worden ondersteunt door collega’s van de Duitse federale politie en van de politie van Nijmegen.

Video: Duitse OM onderzoekt vijf behandelingen in zaak alternatieve kankerkliniek