De Boliviaanse viceminister van Binnenlandse Zaken, Rodolfo Illanes, is doodgeslagen door stakende mijnwerkers die hem hadden ontvoerd.

De dood van de viceminister was eerst nog onzeker, maar werd in de nacht van donderdag op vrijdag bevestigd door de regering.

Eerder werd al bekend dat de 56-jarige Illanes was ontvoerd en dat hij risico liep om gemarteld te worden nadat hij met protesterende mijnwerkers sprak op ongeveer 160 kilometer van La Paz.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Carlos Romero is Ilanes op "brute en laffe wijze vermoord". Minister van Defensie Reyi Ferreira zei dat Ilanes was "doodgemarteld".

Video: Demonstrerende mijnwerkers doden viceminister Binnenlandse Zaken

Gewelddadig

Demonstraties van mijnwerkers die wetswijzigingen eisen, werden grimmig toen de mijnwerkers vorige week een snelweg blokkeerden. Agenten van de oproerpolitie kwamen in aanraking met de mijnwerkers. Woensdag werden twee mijnwerkers gedood en volgens de regering raakten zeventien politieagenten gewond.

De Nationale Federatie van Mijncoöperaties van Bolivia (FENCOMIN) was ooit een sterke bondgenoot van de linkse president Evo Morales. Er zijn zo'n negenhonderd coöperaties met 10.000 mijnwerkers bij aangesloten. Leden van de federatie begonnen met demonstreren toen onderhandelingen over wetgeving faalden.

Demonstrerende mijnwerkers eisen onder meer het recht om voor bedrijven te werken die niet in handen zijn van de staat en willen betere vertegenwoordiging in de vakbond.