Het dodental als gevolg van de zware aardbeving in het zuidoosten van Italië is vrijdag opgelopen naar 267. Ruim vierhonderd mensen zijn gewond geraakt. 

De Italiaanse regering heeft donderdagavond de noodtoestand uitgeroepen in de regio's die het zwaarst zijn getroffen door de aardbeving van woensdag in Midden-Italië. 

Premier Matteo Renzi heeft 50 miljoen euro toegezegd voor de wederopbouw van de getroffen plaatsen.

Ook hief Renzi belastingen op voor de bewoners en kwam hij met een initiatief om Italiaanse huizen meer aardbevingsbestendig te maken. In de Italiaanse pers klonk na de beving kritiek over de kwaliteit van nieuwbouw in gebieden met een hoog risico op aardbevingen.

Volgens Renzi is het echter "absurd" om te denken dat Italië volledig aardbevingsbestendige huizen kan bouwen. Historische Italiaanse dorpen en steden hoeven zich niet te houden aan speciale bouwvoorschriften die instortingsgevaar bij aardbevingen tegen moeten gaan. Deze voorschriften worden ook lang niet altijd toegepast bij nieuwbouw.

Video: Drone filmt ravage na aardbeving Italië

Buitenlanders

Onder de doden zijn ook minstens acht buitenlanders: drie Britten, twee Roemenen, een Spanjaard, een Canadees en een Salvadoraan. 

Ruim vierhonderd mensen raakten gewond als gevolg van de aardbevingen. Zo’n vijfduizend reddingswerkers zijn nog volop bezig het puin te doorzoeken naar slachtoffers en mogelijke overlevenden.

Het werk van de teams wordt bemoeilijkt door de honderden naschokken die het gebied nog steeds treffen. Toch zijn tot nu toe 215 mensen levend onder het puin vandaan gehaald, meldde het Italiaanse persbureau ANSA donderdag.

In Amatrice, met tweehonderd doden een van de zwaarst getroffen dorpen, heeft de politie een man gearresteerd op verdenking van poging tot inbraak en plundering van een huis.