De VN wil een internationaal onderzoek naar de schendingen van de mensenrechten in Jemen. Saudi-Arabië zou zich moeten verantwoorden voor de burgerslachtoffers bij de luchtaanvallen tegen de Houthi-rebellen.

Dat stelt Zeid Ra’ad al-Hussein, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties. Al-Hussein doet deze aanbevelingen nadat hij onderzoek heeft verricht naar de acties van alle partijen in het slepende conflict.

Tijdens de burgeroorlog in Jemen zijn sinds maart 2015 bijna 3.800 burgers gedood en ruim 6.700 mensen gewond geraakt. Volgens de VN lijden bijna acht miljoen inwoners structureel honger en zijn drie miljoen Jemenieten hun huis verloren.

Volgens het rapport van de VN houden de strijdende partijen geen enkele rekening met de burgers. "De internationale gemeenschap heeft de wettelijke en morele plicht om in te grijpen", aldus de VN-rapporteur.

Wantrouwen

De burgeroorlog in Jemen lijkt de afgelopen maanden weer op te laaien. Een Saudische coalitie, Houthi-rebellen en diverse extremistische partijen strijden om de macht. De door het westen gesteunde president Hadi wordt gewantrouwd door de Houthi’s, die bondgenoten zijn van de sjiitische beweging Hezbollah en het anti-westerse Iran.

De Amerikaanse president Barack Obama wil stabiliteit in Jemen vanwege de strategische ligging van het land, naast de belangrijke bondgenoot Saudi-Arabië die een coalitie van Arabische landen heeft samengesteld. Ook is stabiliteit in het land belangrijk om al-Qaeda te beteugelen: Jemen geldt als een kweekvijver voor terrorisme.