Nog eens tien Turkse tanks zijn de grens met Syrië overgestoken. Turkije is in het grensgebied een offensief gestart tegen IS en militanten van de Koerdische partij PYD. 

De tanks staken de grens over in de buurt van Karkamis. In totaal zijn nu twintig Turkse tanks actief in Syrië, meldt een Turkse functionaris, en er zullen meer tanks worden ingezet als dat nodig blijkt. 

Woensdag waren Turkse tanks ook al actief in Syrië. De Turkse president Erdogan bevestigde woensdag dat het land is begonnen aan een militaire operatie om "alle terroristische elementen" in het grensgebied bij Jarablus te elimineren.

Door Turkije gesteunde Syrische rebellen heroverden woensdag meerdere dorpen op IS. Tientallen IS-strijders zouden zijn gedood. 

Video: Turkse tanks steken grens met Syrië over

Soevereiniteit

De Turkse vicepremier Numan Kurtulmuş spreekt van een "korte en resultaatgerichte operatie". Volgens de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevsut Cavusoglu, moeten de Koerden zich terugtrekken naar het gebied ten oosten van de Eufraat. 

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, heeft Cavusoglu donderdag gezegd dat Syrisch-Koerdische YPG-strijders bezig zijn zich terug te trekken naar de oostzijde van de Eufraat. Amerika steunt zowel Turkije als de YPG in de strijd tegen IS, terwijl Turkije de YPG beschouwt als een verlengstuk van de PKK. 

Het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft afkeurend gereageerd op het Turkse offensief en spreekt van een schending van de Syrische soevereiniteit.