Noorwegen zet een stalen hek neer bij een grenspost met Rusland na de toename van het aantal migranten dat via die plek het land probeert in te komen.

De Noorse regering zegt dat het hek, dat zo'n 200 meter lang en 3,5 meter hoog wordt, nodig is om de veiligheid van de meest noordelijke ingang tot de Schengenzone te waarborgen.

Het versterkt volgens de regering de huidige beveiliging van de grens en zal een afschrikwekkend effect hebben op vluchtelingen, die via die weg het land proberen binnen te komen.

Het hek wordt gebouwd op dezelfde plek waar ook tijdens de Koude Oorlog een grens stond. Rusland heeft zelf ook al een hek staan bij de grens met Noorwegen over een lengte van 196 kilometer.

Noorwegen stond altijd bekend om een coulant beleid wat betreft de opname van nieuwe asielzoekers, maar alleen al in het afgelopen jaar kwamen via de noordgrens met Rusland 5.500 migranten, voornamelijk vanuit Syrië, het land binnen. Ook buurland Zweden, dat voorheen veel vluchtelingen opnam, heeft inmiddels grenscontroles ingevoerd en het asielbeleid verscherpt.

Negatief

Vluchtelingengroepen en oppositiepartijen beweren dat het hek mensen die op de vlucht zijn voor vervolging zal afschrikken en dat het negatief is voor de relatie met Rusland. Het is voor Russen en Noren in de regio bij de grens mogelijk om visumvrij korte tripjes te maken.

Vooralsnog heeft volgens de Noorse immigratiedienst niemand asiel aangevraagd via de noordgrens. Een Noorse burgemeester van een van de plaatsen langs de grens noemt het hek mede daarom overbodig.

De Noorse regering plaatst het hek de komende weken.