De Koerdisch-Syrische strijders van de PYD-militie in Syrië verliezen de steun van de VS als ze zich niet terugtrekken naar de linkeroever van de Eufraat.

Dat dreigement heeft de Amerikaanse vicepresident Joe Biden uitgesproken tijdens zijn bezoek aan Turkije, een gezworen vijand van de PYD.

De PYD, volgens Turkije nauw verbonden met de Koerdische PKK die in Turkije een guerrilla-oorlog voert tegen het regeringsleger, heeft de afgelopen tijd tot afgrijzen van Ankara terreinwinst geboekt in Noord-Syrië. Ook op de westelijke oever van de Eufraat rukten PYD-strijders op.

De eis van de Amerikaanse regering betekent dat de PYD de aftocht moet blazen uit onder meer Manbij. Die stad veroverden de Koerden eerder deze maand na een langdurig beleg op Islamitische Staat.

Tanks

Turkse tanks zijn woensdag de grens met Syrië overgestoken en door Turkije gesteunde Syrische rebellen hebben zeker vier dorpen heroverd op terreurgroep Islamitische Staat (IS) en PYD. Er wordt vooral gestreden om de grensstad Jarablus, die vrijwel volledig in handen van de Syrische rebellen zou zijn.

De rebellen kregen steun van Turkse troepen en Amerikaanse F-16 en A-10-gevechtsvliegtuigen.

De Turkse president Erdogan heeft woensdag bevestigd dat het land is begonnen aan een militaire operatie om "alle terroristische elementen" in het grensgebied bij Jarablus te elimineren. Turkije wil hiermee het inreizen van nieuwe strijders voorkomen en de invoerroute van goederen blokkeren.

Turkije roept zijn troepen pas uit Noord-Syrië terug zodra de Syrisch-Koerdische YPG-militie zich achter de Eufraat terugtrekt. Tot die tijd gaat de Turkse legeroperatie tegen Islamitische Staat en de YPG door, zei premier Binali Yildirim woensdag.

Coup

Biden verontschuldigde zich tijdens zijn bezoek dat hij niet eerder een bezoek had gebracht aan het land na de mislukte staatsgreep van 15 juli. Hij noemde de deelnemers aan de coup "terroristen".

Ook kwam hij terug op het officiële verzoek tot uitlevering van Turkije aan de VS voor de geestelijke Fethullah Gülen. Gülen wordt door Turkije als het brein achter de staatsgreep gezien en verblijft in ballingschap in de VS. Biden legde uit dat niet de regering van Obama over het eventuele uitleveren gaat, maar dat die beslissing alleen door federale rechters kan worden gemaakt.

Biden zegde toe dat Washington nauw blijft samenwerken met de Turkse regering en betrokken blijft bij de zaak. Erdogan herhaalde dat het verzoek niet mag worden afgewezen en dat Gülen, vanwege afspraken tussen beide landen, moet worden aangehouden. Volgens de Turkse president runt de geestelijke "een terreurnetwerk" vanuit de VS.